Räkpaj
Krämig räkpaj med smulig botten, här är min favorit!
Botten:
150g margarin
1 dl potatismospulver
2 dl vetemjöl
Fyllning:
3 ägg
1 gräddfil
3-4 dl riven ost
1 dl dill
1/2 tsk salt
Ovanpå:
1 påse (180g) räkor
rosépeppar
Smörj en form (ca 24 cm diameter). Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram de djupfrysta räkorna.
Låt margarinet bli rumsvarmt. Jag brukar skära det in mindre bitar och sedan värma ca 15 sekunder i mikro. Margarinet ska bli mjukt men inte börja smälta. Blanda ner potatismospulver samt mjöl och knåda degen tills den blir jämn. Tillsätt mera mjöl om degen känns för kladdig. Tryck ut pajdegen i den smorda formen. Vispa sönder äggen med en handvisp och tillsätt gräddfilen. Om gräddfilen är "rinnig" brukar jag hälla bort lite vätska. Krydda blandningen med dill och salt. Tillsätt den rivna osten och vispa lätt. Häll stanningen i pajskalet. Strö de avtinade räkorna ovanpå. Jag brukar tina räkorna i mikro och sedan låta vattnet rinna av. Det är viktigt med tanke på pajens konsistens att räkorna är avrunna. Strö rosépeppar ovanpå om så önskas. Jag brukar använda pepparn som dekoration och använder därför bara kornens skal. Grädda pajen 25-30 minuter på ugnens lägsta fals. Kanterna ska få färg och fyllningen se någorlunda fast ut. Låt pajen svalna, den smakar bäst som uppvärmd följande dag. Smaklig måltid!
Botten:
150g margarin
1 dl potatismospulver
2 dl vetemjöl
Fyllning:
3 ägg
1 gräddfil
3-4 dl riven ost
1 dl dill
1/2 tsk salt
Ovanpå:
1 påse (180g) räkor
rosépeppar
Smörj en form (ca 24 cm diameter). Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram de djupfrysta räkorna.
Låt margarinet bli rumsvarmt. Jag brukar skära det in mindre bitar och sedan värma ca 15 sekunder i mikro. Margarinet ska bli mjukt men inte börja smälta. Blanda ner potatismospulver samt mjöl och knåda degen tills den blir jämn. Tillsätt mera mjöl om degen känns för kladdig. Tryck ut pajdegen i den smorda formen. Vispa sönder äggen med en handvisp och tillsätt gräddfilen. Om gräddfilen är "rinnig" brukar jag hälla bort lite vätska. Krydda blandningen med dill och salt. Tillsätt den rivna osten och vispa lätt. Häll stanningen i pajskalet. Strö de avtinade räkorna ovanpå. Jag brukar tina räkorna i mikro och sedan låta vattnet rinna av. Det är viktigt med tanke på pajens konsistens att räkorna är avrunna. Strö rosépeppar ovanpå om så önskas. Jag brukar använda pepparn som dekoration och använder därför bara kornens skal. Grädda pajen 25-30 minuter på ugnens lägsta fals. Kanterna ska få färg och fyllningen se någorlunda fast ut. Låt pajen svalna, den smakar bäst som uppvärmd följande dag. Smaklig måltid!
